Flyhistorie

På loppemarked i København, fandt jeg to gamle håndlavede flyvemaskiner. De tiltrak min opmærksomhed, fordi de var en synlig kopi af to bestemte modeller.

Den røde er sandsynligvis Boeing 377 Stratocruiser (B-29), som anses for at markere starten til den moderne flyvemaskine til transport af mennesker. Det tog 81 passagerer og var det første som fløj “non stop” fra New York til London. Modellen er så godt lavet, at man kan tage hjulene op med et enkelt klik.

Det andet fly kunne være det danske SAI KZ-2. Den blev først fløjet i slutningen af 1937, mens vi stadig byggede flyvemaskiner, skibe og tog. Den samme som byggede modellen har forstået de nye tider og teknologi som ville ændre al transport i fremtiden. Han har også skrevet sit eget registrerings nummer på vingerne, YMA. Jeg ved ikke, om det har været et dansk fly med de registrerings tal (OY-YMA) eller om han selv har fundet på det. Begge disse fly har en god plads i fællesskab med mange andre luftfartøjer i trappegangen på hotellet.